sábado, 15 de noviembre de 2014

Mexiko kräver besked om var de fyrtiotre studenterna finns

Acapulcos internationella flygplats stängdes under tre timmar av tusentals demonstranter som kräver besked om de 43 försvunna studenterna. Kravallpolisen drog sig tillbaka och bvlev till och med av med massor av sköldar.
Mexiko kräver besked om var de fyrtiotre studenterna finns

TEGUCIGALPA / MEXICO CITY / 2014-11-14 / Regeringspartiet PRI:s partihögkvarter har bränts ned i flera delstater i Mexiko. Delar av regeringsbyggnaden för delstatsregeringen i Guerrero brändes ned av ursinniga lärare, studenter och mexikaner. Hela Mexiko är på fötter och kräver att de 43 försvunna studenterna återvänder i livet.


Hectoro Maravillo från Mexikos kommunistiska ungdomsförbund atalar framför riksåklagarens kontor.

Så sammanfattar Hector Maravillo, ledamot av det kommunistiska ungdomsförbundets politbyrå och studentledare på det välkända Autonoma universitetet, UNAM (med 331.000 studenter inskrivna), situationen i landet. När Flamman når honom på telefon har det gått 50 dagar sedan de 43 studenterna besköts, greps och fördes bort. 

Det var tre bussar med cirka 100 studenter från den rurala lärarhögskolan i samhället Ayotzinapa som skulle återvända efter att ha besökt staden Iguala den 26 september. Men de stoppades av den kommunala polisen som helt oprovocerat öppnade eld. Tre studenter, två unga idrottsmän på ett lastbilsflak och en kvinna i en taxi, sköts ihjäl. Tjugofem andra studenter skottskadades och 43 studenter greps och fördes bort och är sedan denna blodiga fredag försvunna.

En av de tre studenter som sköts ihjäl den 26 september fick hela ansiktet flått och ögon urstuckna.

 

Storkapital, knarkkarteller och politisk maffia

Hector Maravillo menar att bakom försvinnandena och morden i Mexiko står en kriminell triangel mellan industri- och finansiellt storkapital, knarkkarteller och politisk maffia. Studenterna på den rurala lärarhögskolan i samhället Ayotzinapa kommer från mycket fattiga förhållanden och är väl organiserade och politisk medvetna. Stora inramade porträtt på Marx, Engels och Lenin dekorerar väggar i skolan.

Studenterna kommer från mycket fattiga förhållanden på den mexikanska landsbygden vilket avspeglar i deras politiska ställningstagande.


Fredagen den 7 november lämnade Jesús Murillo Karam, Mexikos riksåklagare, en rapport som påstår att de 43 studenterna mördades och kremerades under bar himmel på en soptipp i en grannstad till Iguala. Natten den 26:e till 27:e september regnade det ihärdigt.

Argentinska rättsläkare avvisar officiell rapport

Föräldrarna har sagt att de bara litar på de argentinska rättsläkarna som deltar i utgrävningen av flera påträffade massgravar i närheten av staden Iguala.
– I tisdags (förra veckan) uppgav de argentinska rättsläkarna att det inte gick att binda resterna av de påstådda studentkropparna med ADN-prov, säger Maravillo. 

De argentinska rättsläkarnas uttalanden var indirekt ett politiskt dråpslag mot regeringen Peña Nietos eftersom riksåklagaren anses gå i regeringens ledband. Peña Nietos väntade i nästan en vecka innan han satte in federala resurser.
– Riksåklagarens rapport hade inga som helst tekniska vetenskapliga bevis som ADN utan var en ytlig ambivalent rapport för att studenterna verkligen skulle vara offren på soptippen, säger Maravillo.


Acapulcos flygplats stängdes av demonstranterna

Som svar på riksåklagarens rapport aviserade föräldrarna till de försvunna studenterna massmanifestationer för att pressa fram klarhet i deras söners och döttrars öde. Under hela helgen demonstrerade mexikaner över hela landet.
– Måndagen den 10 november genomfördes en demonstration i den världsberömda turistorten Acapulco som gick ut mot den internationella flygplatsen. Denna stängdes under tre timmar av tusentals demonstranter, säger ledaren för de mexikanska ungkommunisterna.

På väg mot Acapulcos internationella flygplats. I Acapulco gjorde Elvis Presley sin legendariska film "Fun in Acapulco", en overklighet i dagens terror i delstaten där Acapulco återfinns.
 
Borta är all rädsla för en institution som anklagas för att ligga bakom den statliga terrorismen.

Solidaritet med de försvunna och deras föräldrar från alla generatrioner och hela Mexiko.
 
Flygplatsen intagen. Turisterna från Sverige och de rika länderna får ha tålamod. Den revolutionära andan och klasshatet pyr i Pancho Villas och Emiliano Zapatas söner och döttrar.
 
"Mision Cumplida", Uppdrag genomfört. Mexikos folk har gett de styrande en varning och visat omvärlden att den har kraft att till och med inta en internationell flygplats. De styrande är skakade över den gigantiska beslutsamhet och enhet massdemonstrationerna och solidariteten med 43 försvunna representerar.


Under de senaste dagarna har flera av de politiska partiernas högkvarter attackerats och flera har bränts ned. Detta har inte bara ägt rum i delstaten Guerrero där massakern och försvinnandena ägde rum. Även delstaten Michoacán, Oaxaca och Chiapas har upplevt stora manifestationer. I huvudstaden försökte demonstranterna bränna upp porten in till presidentpalatset, uppger Maravillo. 

Presidentparets nya hus som kostar sju miljoner dollar. När en person träder in i ett rum förändras färgerna automatiskt på väggar och tak.

Presidentens asienresa

Riksåklagarens rapport sågs som ett försök att “arkivera” fallet inför president Peña Nietos Asienresa som inföll samtidigt med riksåklagarens rapport. Den mexikanske statschefens politiska situation är oerhörd försvagad, menar den unge studentledaren Maravillo.

– Över hela Mexiko har graffitis målats med orden; “Fuera Peña Nieto”! Avgå, Peña Nieto.

Jesús Murillo Karam, Mexikos riksåklagare.
– Situationen polariseras för varje dag. Den högsta arméledningen sa i ett uttalande i dag att den stöder presidenten och författningen, vilket ska ses som en tydlig markering att de är beredda att sätta hårt mot hårt mot de folkliga protesterna.

Under tiden väntar hela Mexiko på beskedet var de 43 finns, om de är livet eller om de ligger i någon av de tusentals massgravar som döljer över 22.000 försvunna i Mexiko.

Dick Emanuelsson

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.