lunes, 19 de enero de 2015

De fyrtiotre försvunna studenterna i Mexiko fördes till en militärgarnison, enligt en GPS från en av de försvunna studenterna

Vilken roll spelade armén i försvinnandena av de 43 studenterna från den fattiga rurala lärarhögskolan i Ayotzinapa?
De fyrtiotre försvunna studenterna i Mexiko fördes till en militärgarnison, enligt en GPS från en av de försvunna studenterna


 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-01-19 / De anhöriga till de 43 studenterna som massakrerades och försvann den 26 september 2014 i Mexiko, kräver nu tillstånd för att gå in på militärkasernerna i delstaten Guerrero. Mycket tyder på att den 27:e armébataljonen i staden Iguala spelade en central roll i försvinnandet av de 43 studenterna. En GPS från en av de försvunna studenterna bekräftar misstanken.

– GPS:n på min sons mobiltelefon visar att de befann sig på den 27:e armébataljonen. Militären måste därför veta var killarna och tjejerna befinner sig, sa Rafael López Catarino, far till Julio César López.

Han berättar vidare att några bekanta inom justitiekanslersämbetet hjälpte honom med att ta fram de sensationella uppgifterna i undersökningarna om GPS:n.

– Jag fortsätter betala min sons mobil, jag har hans chips men de (tjänstemännen på justitiekanslern) säger att jag inte bör använda mobilen för att inte haverera undersökningen. Men vad hjälper det när de (rättsapparaten) har bedragit oss så många gånger.

Framför den 27:e armébataljonen; de anhöriga med bilderna av sina försvunna söner&döttrar

Kräver inträde

 

Som en konsekvens av dessa uppgifter krävde de anhöriga till de 43 förra veckan att få gå in på den 27:e armébataljonen i staden Iguala. De kallade till en demonstration framför garnisonen i allians med den mexikanska folkrörelsen. Där stoppades de av 200 soldater som attackerade demonstranterna med tårgas och stenar. Dessa besvarades av demonstranterna. Femton demonstranter skadades.

Felipe de la Cruz är språkrör för de anhöriga och i en intervju med den mexikanska journalisten Carmen Aristegui svarade han på frågan varför de anhöriga vill gå in på militärförläggningarna?

– Helt enkelt därför att vi vet att militärerna deltog i brotten den 26-27 september (2014). Vi anhöriga är desperata efter tre månader av ångest och bristen på respekt för oss och för våra 43 söner och döttrar som är försvunna. Igår attackerade de oss med tårgas och kemikalier och det enda vi gjorde var att försvara oss.

Förhalar utredningen

 

De la Cruz uppger även att de anhöriga sedan tre månader har haft samtal med guvernören i Guerrero där de krävt att få tillträde till militärgarnisonerna.

– Just därför att vi vet att militären var delaktig i försvinnandena av de 43. Men vi har inte fått något konkret svar. De förhalar denna fråga som de hela tiden har gjort också med andra brott. Men vi föräldrar kommer inte att tillåta att detta upprepas.

Den mexikanska regeringen är politiskt oerhört trängd av det bestialiska fallet med de 43, som justitiekanslern hävdar har bränts och kremerats av sina mördare. På det allt starkare kravet i Mexiko och i Latinamerika om att de anhöriga ska få tillträde till militärgarnisonerna svarade regeringen, via Justitiekanslersämbetet, som fungerar som regeringens juridiska försvarare, ja men med förbehållet “med ordning och med respekt”.

Allt tyder på att läsåret, som inleds i slutet av januari och början av februari, kommer att bli ett år med politiska massmobiliseringar. Mexiko är en militariserad häxkittel där det beräknas av tiotusentals medborgare har försvunnit i händerna på representanter för den statliga terrorismen agenter eller i händerna på den organiserade brottsligheten, vilken ofta arbetar i allians med de förra.

”De flådde mitt ansikte. Men de som i dag marscherar utgör mitt nya ansikte”, står det på plakatet, framburet av mexikanska ungdomar. Det avser händelsen där en av de tre studenterna som den 26 september 2014 sköts ihjäl. Han fick ansiktet flått av sina förövare som därefter inledde försvinnandena av 43 andra studenter.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.