jueves, 19 de febrero de 2015

MEXICO: Mördarna kapade händerna och halshögg Gustavo

Begravningen av den revolutionäre vänsterledaren Gustavo Salgado.
MEXICO:

Mördarna kapade händerna och halshögg Gustavo

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-02-16 / Mordet på den 35-årige vänsterledaren Alejandro Gustavo Salgado skakar återigen Mexiko. Salgado försvann efter att ha deltagit i ett möte med jordlösa bönder den 3 februari. Dagen efter påträffades han mördad, med synliga spår av tortyr. Hans händer hade kapats och huvudet skiljts från kroppen.

Mordet ägde rum bara några dagar efter att Mexikos justitiekansler påstod att de 43 lärarstudenterna som försvann den 26 september 2014 hade avrättats och kremerats av den paramilitära kartellen “Guerreros Unidos”. Justitiekanslerns utredningar konstaterar även att den kommunala polisen och de politiska myndigheterna i staden Iguala är inblandade och ytterst ansvariga för den bestialiska handlingen.

En vecka senare upptäckte polisen i staden Acapulco, i Guerrero, samma delstat som Iguala, ett övergivet krematorium med 61 balsamerade kroppar, flera av dem så gamla som 3-4 månader. Men myndigheterna ville inte koppla det samman med försvinnandet av de 43 studenterna.

Flamman har talat med människorättsledaren Dulce Maria Maya Muñoz som kände Alejandro Salgado i delstaten Morelos. Salgado tillhörde centralkommittén i FPR, Frente Popular Revolucionario (den revolutionära folkfronten).

– Kriminalpolisen grep den 5 februari fyra personer som utpekades som skyldig till mordet på Gustavo. Åklagarna hävdar att motivet till mordet skulle vara en jordkonflikt i staden Ayala. Men allt tyder på att det är en uppdiktad historia för att undvika en liknande skandal som med de 43 lärarstudenterna, säger Maya.

“Konspiration” och stickspår

 

De fyra som gripits är från indianfolket tlapaneco som har sitt ursprung i delstaten Guerrero. Flera hundra av dessa lämnade sina marker efter en orkan och bosatte sig i delstaten Morelos. Som representant för bosättarna förhandlade Gustavo Salgado med markägarna och skulle ha ett möte med de statliga myndigheterna samma dag som han påträffades mördad.

Anhöriga till de fyra som sitter anhållna för mordet menar att de är utsatta för en konspiration för att skapa ett “stickspår” mot de verkliga mördarna. Därför har de anhöriga slagit upp ett tält framför delstatens regeringspalats där de kräver frigivande av de fyra.

Gabriela Marcelino, som är ett språkrör för de anhöriga berättade för pressen att federala poliskkommandon bröt sig in i hemmen till de utpekade. Utan order om husundersökning misshandlade de kvinnor, barn och gamla. En av de första att bli torterad var Gabrielas syster Adelaida. Hon är till yrket advokat och tjänsteman på delstatens Folkbokföringskontor. Via tortyren ville de uniformerade framtvinga en bekännelse för mordet, men hon vägrade och stod ut.

– Hon vidhöll att poliserna misshandlade de anhöriga och plundrade huset på de viktigaste ägodelarna, till och med mat och pengar stal poliserna. Gabriela Marcelino underströk att de fyra är oskyldiga men att myndigheterna försöker fabricera bevis för att framställa dem som syndabockar.

I klartext handlar det om att slå en kil mellan FPR och de fattiga indianska markockupanterna.

Bosättningen där de jord- och bostadslösa förhandlade med Gustavo som representant med markägarna.


Emiliano Zapatas vagga

 

– Gustavo var en av de aktiva sociala och politiska ledarna i sökandet efter de 43 försvunna lärarstudenterna, en rörelse som har vuxit till gigantiska mått och som har mobiliserat hela det demokratiska Mexiko, säger Dulce Maya.

– Men hans främsta vision i det politiska arbetet låg på stöd till de lokala bönderna. När tlapanecoindianerna, som kom från la Montaña, den oerhört fattiga högplatån i granstaten Guerrero och slog sig ned i Morelos och Ayala, var Gustavo där och bidrog med sin kunskap och erfarenhet.

Detta stöd skapade reaktioner hos ´Los Terratenientes´, landägarna, i den delstat som den 8 augusti 1879 i Anenecuilco i delstaten Morelos såg den legendariske bonde- och gerillaledaren Emiliano Zapata födas. Den mexikanska revolutionen förråddes och marken som Revolutionen delade ut är tillbaka i händerna på dagens landägare.

Femtiosex mördade lantarbetarledare

 

– Sedan Enrique Peña Nieto installerades på presidentposten i december 2012, har 56 bondeledare mördats. Tusentals andra har försvunnit och dessa brott mot de mänskliga rättigheterna har framför allt registrerats i delstaterna Morelos, Guerrero, Veracruz, Oaxaca, Sinaloa och Sonora.

Hon är mycket bekymrad över framtiden. Den ekonomiska krisen slår skoningslöst mot en stor majoritet av mexikanerna som lever i djup fattigdom.

– Vi upplever två verkligheter; regeringens och det vanliga folkets. Det finns apati, misskrediterade partier och medborgare som är i desperat behov av bättre regeringar. För seriösa journalister, människorättsförvarare och sociala aktivister har en tid av möjligheter infunnit sig, men samtidigt med risker. För vid varje försvinnande finns misstanken om att det är en order uppifrån, från makten.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.