domingo, 2 de agosto de 2015

México: Fotoreporter och fyra kvinnor mördade

"Duarte mördare, inte bara av en utan flera", har en kollega till den avrättade fotoreportern
Ruben Espinosa Becerril skrivit och avser den korrumperade delstatsguvernören Javier Duarte
de Ocho
. I Veracruz har tolv journalister mördats och tre försvunnit under hans fyra år vid makten.
México: Fotoreporter och fyra kvinnor mördade
Av Dick Emanuelsson
Den mexikanske fotoreportern Ruben Espinosa Becerril, 32, påträffades i lördags mördad tillsammans med fyra kvinnor i huvudstaden Mexiko City. Espinosa hade gått i inre exil från delstaten Veracruz på grund av upprepade hot.
Fotoreporten hade utsatts för ett slag i ansiktet och avrättades med två skott i huvudet. De fyra kvinnorna som påträffades hade mördats på samma sätt.
Veracruz är en av de farligaste delstater att utöva journalistyrket. Sedan 2010 har ett dussin journalister mördats här. Espinosa arbetade som fotoreporter för magasinet Cuartoscuro och veckomagasinet Proceso. Proceso är ett av de få medierna i Mexiko som vågar fördjupa de känsliga temana och ifrågasätta både den politiska som ekonomiska makten i landet.
Ordföranden för Mexikos Människorättskommission (CDHDF), Perla Gomez Gallardo fördömde i ett uttalande morden. Hon underströk att ett hundratal journalister har mördats i Mexiko de senaste åren.

Ruben Espinosa Becerril i arbete.

”Delstatskyrkogård”
Espinosa attackerades den 14 februari 2014 av polisenheter i Veracruz´ huvudstad Xalapa och händelsen blev föremål för en utredning av åklagarämbetet. Men fientligheterna intensifierades och den 9 juni i år flydde fotoreportern till Mexiko City.
I en intervju han gav till magasinet SinEmbargo för några veckor sedan, anklagade Espinosa Veracruz´ delstatsguvernör Javier Duarte de Ochoa för att ha förvandlat Veracruz till en ”kyrkogård“. Under Duarte fyra år som guvernör har tolv journalister mördats.
Regeringen Duarte mutar delar av journalistkåren i utbyte mot deras tystnad. De som vägrar låta sig mutas lever farligt, uppgav Espinosa. Han menade att korruptionen i Veracruz är total. ”Döden valde att slå sig ner i armarna på en regering (PRI) som är beundrare av den förre spanske diktatorn Francisco Franco”, underströk Espinosa.
Förutom de tolv mördade reportrarna i Veracruz är tre reportrar försvunna. Ett dussintal har gått i exil på grund av mordhoten medan många reportrar utsätts för ständiga hot och som misshandlas. Journalisterna anklagar också den federala staten för att inte utreda brotten.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.