jueves, 24 de septiembre de 2015

Ett år sedan 43 mexikanska studenter försvann i händerna på den mexikanska polisen

Överlevande studenter, föräldrar och hela det mexikanska samhället kräver besked om var finnsde 43?





Ett år sedan 43 mexikanska studenter försvann i händerna på den mexikanska polisen

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-09-24 / Ett år efter att de 43 studenterna från den rurala lärarhögskolan y Ayotzinapa försvann i händerna på den kommunala polisen i staden Iguala, finns det fortfarande inga spår av dem. En ny utredning utförd av den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter tillbakavisar den mexikanska statens officiella slutrapport. Samma kommission förvägrades av regeringen Enrique Peña Nieto att förhöra ansvariga militärer på den lokala armébataljonen i Iguala.

Försvinnandet av de 43 den 26 september 2014, har fäst uppmärksamheten på Mexiko och de dramatiska brotten mot de mänskliga rättigheterna som staten är ansvarig för. Och till skillnad mot tusentals tidigare försvinnanden i landet, har myndigheterna inte lyckats att tysta de anhörigas protester och upprop till hela världen. Föräldrar och studenter har inbjudits till de viktigaste länderna i de flesta världsdelar där de, utan rädsla, pekat ut och anklagat den mexikanska staten för statsterrorism.

Studenterna hade med buss rest till Iguala, en resa på cirka två timmar. Där ”konfiskerade” de fem bussar som skulle användas när lärarstudenterna skulle hylla sina mördade kamrater den 2 oktober 1968, inför OS i Mexiko. Armén massakrerade hundratals studenter på Tlatelcotorget men ingen militärt ansvarig har dömts för blodbadet.

När Ayotzinapastudenterna var på hemväg, vid 21.30-tiden på fredagskvällen den 26 september 2014, stoppades och besköts de av den kommunala polisen. Tre av studenterna och tre andra civilpersoner dödades och ett 25-tal studenter skottskadades av den hänsynslösa eldgivningen från polisens AK-gevär. Fyrtiotre studenter greps och fördes bort till ett öde som ett år senare är okänt.

Den mexikanska staten har år efter år pekat ut de rurala lärarhögskolorna som "gerillanästen". Foto: Miriam Emanuelsson.


Paramilitär drogkartell?

Jesús Murillo Karam, Mexikos motsvarighet till riksåklagaren, överlämnade den 28 januari 2015 vad han kallade för sin ”slutrapport”. Denna påstods ha utrett och klarlagt vad som hände den 26-27 september 2014. Karam uppgav att den kommunala polisen hade överlämnat de 43 studenterna till den paramilitära drogkartellen ”Guerreros Unidos”. Ett antal ur denna kartell ska i sin tur ha kastat ner de 43 studenterna i en grop på en kommunal avfallsplats i Cocula, en grannstad till Iguala där de under tolv timmar påstods ha kremererats.

Föräldrar och studenter, men också oberoende expertiser på UNAM, det största universitetet i Mexiko, avfärdade rapporten som de menade hade som avsikt att dölja statens inblandning i försvinnandet. Riksåklagaren Karam sa rakt ut i etern och framför mängder av tevekameror; ”Ya me cansé”, nu har jag tröttnat (på fallet) och drog sig tillbaka. Uttalandet väckte en våg av vrede, för de överlevande studenterna och deras föräldrar har inte vilat en sekund sedan september 2014.

Kremerats av armén

När Flamman i maj månad i år intervjuade den stridbare katolske prästen Alejandro Solalinde i delstaten Oaxaca, upprepade han vad han hade sagt bara en månad efter försvinnandena:

– De 43 kremerades med all säkerhet av armén. För ingen annan än armén förfogar över dessa ugnar med kapaciteten att kremera 43 personer. Riksåklagarens rapport är en stor lögn som ingen tror på.

Solalinde hade kontaktats av en av de inblandade med insyn i armén och de arméenheter som påstås ha deltagit i ”övertagandet” av de 43 och i själva kremeringen av studenterna.

Fader Alejandro Solalinde intervjuas av artikelförfattaren. Foto: Miriam Emanuelsson.


Ny kalldusch

Den 7 september i år överlämnade en oberoende expertgrupp (GIEI), kontrakterad av den Interamerikanska Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna, en över 500 sidor lång rapport. Den blev ytterligare en kalldusch för regeringen Nieto som desperat har försökt förbättra sitt internationella anseende. Enligt GIEI existerar inga bevis för att de 43 skulle ha kremerats i Cocula.

– Händelsen som den har beskrivits (av Karam) har inte ägt rum, sa den spanske experten Carlos Beristáin när GIEI presenterade sin rapport på en presskonferens för några veckor sedan.

Den peruanske experten José Torero, från universitetet Queensland i Australien var mer konkret:

– Det finns inga bevis som stöder hypotesen som säger att de 43 kremerades i Cocula.

Arméugnar

Enligt Torero fanns det inte tillräckligt med bränsle för att kunna kremera 43 kroppar. För att kremera 43 kroppar hade det behövts 30 ton specialved som hade behövt 60 timmar för att bränna upp 43 kroppar och inte tolv timmar som regeringen påstod. Vid tillfället regnade det oavbrutet. Flamman skulle ha stigit sju meter och den väldeliga röken 300 meter, vilket skulle ha uppmärksammat.

Den oberoende expertkommissionen bad att få tala med befäl från den 27:e infanteribataljonen i staden Iguala. Den mexikanska regeringen sa nej, vilket förstärker Fader Solalindes anklagelse om att de 43 kremerades i arméns ugnar.

Läs mer om Ayotzinapa:
”I Mexiko är det farligare att vara student än brottsling”



No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.