lunes, 27 de junio de 2016

Mexikanska lärare i uppror mot nyliberal utbildningsreform

Den federala polisen, som är mer militär än polisiär, sköt ihjäl 13 lärare i den lilla mexikanska staden Nochixtlán med knappt 20.000 invånare där lärarna gick ut och protesterade mot den nyliberala utbildningsreformen. Ställ dig frågan vilken reaktionen skulle ha blivit i Washington, Stockholm eller London om massakern hade ägt rum i Caracas eller Havanna? Men nu är det Mexiko, en till USA lojal högerregering där ingen "Demokratiska Charta" från OAS föreslås.




Mexikanska lärare i uppror mot nyliberal utbildningsreform


Av Dick Emanuelsson



TEGUCIGALPA / 2016-06-25 / Sedan två veckor pågår intensiva protester från miljoner lärare i Mexiko. Vägbarrikader, demonstrationer och konfrontationer har hittills kostat 13 lärare livet, ett dussin har försvunnit och över 200 har skadats.



Protesterna riktar sig mot den utbildningsreform som PRI-regeringen Enrique Peña Nieto införde 2013 men som på grund av de massiva protesterna inte har införts ännu i delstaten Oaxaca.



Det handlar i första hand om en ”värdering” av lärarna som ser reformen som ett försök att avskeda lärare och minska utbildningssektorn inom den offentliga sektorn. I stället gynnas den privata kommersiella utbildningssektorn.



– Protesterna handlar också om den klassiska nyliberala modellen om att decentralisera ansvaret för utbildningen, från staten till kommunerna, säger läraren David Estrada Baños, medlem av ledningen för avdelning 22 i Oaxaca, medlemsorganisation i CNTE, den Nationella Lärarsamordningen, till Flamman.


David Estrada Baños, talar på ett möte för lärarnas avdelning 22 för CNTE i Oaxaca.



Massaker på lärare



Det är i Oaxaca och den lilla kommunen Nochixtlán med knappt 20 000 invånare som den federala polisen öppnade eld mot hundratals lärare och demonstranter som deltog i demonstrationerna över hela Mexiko söndagen den 19 juni. En efter en föll lärarna till marken som färgades blodig. Videofilmerna visar tydligt att det är polisen som skjuter trots att den påstod att den utsattes för eldgivning från de obeväpnade lärarna.

Lärarna som byggde barrikader och försvarade sig med stenar, attackerades från alla håll, även från luften.
Lärarna begravs på den enkla begravningsplatsen i Nochixtlán.




När Flamman talar med David Estrada har han precis avslutat ett möte med ledningen för avdelning 22 i Oaxaca. Avdelningen är känd i Mexiko som en av de mest stridbara bland de fem miljoner mexikanska lärarna. På mötet gjordes en värdering av en veckas protester och antalet döda, sårade, försvunna och gripna lärare. På dagordningen stod också de kommande uppgifterna.



– Vi beslutade om nya blockader och vägspärrar på strategiska punkter i delstaten. Nya sociala och folkliga rörelser ansluter sig hela tiden till våra protester och organiserade föräldrar till skoleleverna blir allt aktivare, medvetna om att det är deras barns framtid som står på spel.



Samma dag som jag pratar på telefon med David Estrada har även en 24-timmarsstrejk bland hälsovårdsarbetare inom den offentliga sektorn, från städare och sjuksköterskor till läkare, brutit ut. ”Kampen är gemensam”, understryker Estrada.



– Lärarfacket har krävt seriösa förhandlingar och inte sektorsvisa eller delstatsvisa förhandlingar utan direkta förhandlingar med regeringen för att komma fram till en lösning. Och vi backar inte. Ursprungligen hade vi upprättat 19 blockader i Oaxaca, nu utökas dessa till 37, uppger Estrada.



Han berättar att medierna, som i andra latinamerikanska länder, inte visar en korrekt bild av vad som händer under protesterna. En reporter som bevakade händelserna sköts ihjäl och medierna citerade polisen som pekade ut lärarna som ansvariga, trots att deras enda vapen är stenar och barrikader.



– Oaxaca och delstaten Michoacán är två delstater där lärarna inte accepterar det sättet varpå som myndigheterna vill göra värderingen av lärarna. Det är ett sätt att avskeda lärare inom den allmänna skolan.

Delstaten Oaxaca är granne med delstaterna Guerrero och Chiapas med extrem fattigdom på landsbygden som är offer för en politik som gynnar transnationella gruvbolag som plundrar dessa delstater på sina rika mineraler.




”Kommunalisering” av utbildningen



I delstaten Oaxaca finns det över 570 kommuner och 16 olika ursprungsbefolkningar. Delstatsguvernörerna och kommunerna föreslås bli ansvariga för utbildningen i den decentralisering av Mexikos utbildningsväsende som reformen stipulerar.



– I konkreta uttryck handlar det om den tunga posten i budgeten som är lärarnas och andras löner, underhåll av skolor, byggnader, el, vatten och telefonkostnader, eller bygganden av nya skolor. Det är den andra tunga punkten i reformen som fått lärarna att demonstrera och protestera sedan 2013.



– Oaxaca är den delstat i Mexiko som har mest ursprungsbefolkningar, sammanlagt 16. Författningen säger att inför varje konstitutionell förändring måste befolkningen rådfrågas och det har man inte gjort. För kommunerna, speciellt de fattiga, blir det en ohållbar situation när de 13.000 skolorna i delstaten ska få sin budget beslutad av de kommunala myndigheterna. Oaxaca och delstaten Guerrero har de fattigaste kommunerna i hela Mexiko men rikt på mineraler, skog, vatten och andra naturresurser.



Förra lördagen demonstrerade tiotusentals lärare i centrala Mexiko City. Men de var inte ensamma, hundratals folkrörelser har anslutit sig till lärarnas strid och dessa grupper inte bara stöder lärarna utan ställer även egna krav på regeringen.



Dick Emanuelsson

I lördags demonstrerade tiotusentals lärare i huvudstaden Mexiko City till vilken ett 100-tal folkrörelser anslöt sig.


Entrevista con David Estrada Baños, de la seccional 22 del CNTE:





Fakta lärarfacket i Mexiko:
SNTE, Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación är det officiella regeringstrogna lärarfacket. Skandaliserat av en genomträngande korruption bildades 1974 i protest CNTE, la Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación. Det är CNTE som har mobiliserat hundratusentals lärare under de senaste veckornas protester i Mexiko.
1989 utsågs Elba Esther Gordillo Morales till SNTE:s ordförande på livstid (Sic!). Hon tillhörde även ledningen för det lika korrumperade regeringspartiet PRI. Hon satt i 24 år som SNTE:s ordförande men fängslades 2013 anklagad för korruption, stöld av medlemmarnas pengar som placerades i flera bankkonton i utlandet samt inblandad i mord. I konflikten med PRI bildade hon partiet Nueva Alianza 2005. Hennes dotter nominerades och valdes till parlamentet.
Varje lärare och medlem betalar en (1) procent av sin lön i medlemsavgift till SNTE.
CNTE är den raka motsatsen till SNTE och har en klar politisk plattform i strid mot den nyliberala utbildningspolitiken. CNTE har krävt en demokratisering av SNTE.



No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Nota: sólo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.